Skip to main content

WordPress is een open source content management systeem(CMS). Met dit cms is het mogelijk om een website, blog of webshop te bouwen en te onderhouden. WordPress zelf is enorm populair en wordt aanschouwen als een vrij gemakkelijk te leren CMS. Maar om het process nog wat makkelijker te maken worden er dagelijks door de community nieuwe plugins ontwikkeld, zowel gratis als betaald.

Wat zijn plugins precies?

Versimpeld gezegd zijn plugins extra opties die toegevoegd kunnen worden aan jouw website. Een plugin is een stuk code / script of bundel van bestanden die je kan toevoegen aan jouw website. Ze dienen als extra optie om extra functionaliteiten toe te voegen. Deze plugins zijn altijd specifiek ontwikkeld voor een platform, dus een WordPress plugin werkt alleen op WordPress. Deze plugins kunnen door iedereen ontwikkeld en toegevoegd worden. De gratis plugin list is te vinden onder het ‘Plugins’ module in het navigatiemenu van WordPress. Vind hier alle gratis plugins van wordpress.

Wat voor verschillende soorten plugins zijn er?

Denk hierbij niet alleen aan visuele plugins voor op de website zelf, maar ook meer praktische zaken. Zo kan een plugin helpen bij SEO, spam tegenhouden of betalingen via iDeal. Het is zelfs mogelijk om via de plugin WooCommerce gratis webshop functionaliteiten toe te voegen aan jouw website!

Daarnaast is er nog een verschil in premium plugins en gratis plugins. Tegenwoordig is de hoeveelheid gratis plugins verkrijgbaar via WordPress ontzettend groot. Voor bijna alle plugins die je zoekt zijn er zowel gratis als betaalde, maar de betaalde bezitten vaak over meer functionaliteiten. Bekijk vooraf goed wat je nodig gaat hebben bij een plugin en maak daarom de afweging voordat je er één aanschaft. 

Waar je op kan letten bij het zoeken van een goede plugin

Plugins verouderen en niet elke plugin wordt actief bijgehouden met updates. Om er zeker van te zijn of de plugin die je wil gebruiken nog goed is kan je een aantal stappen nalopen. Deze stappen zijn hieronder in een rijtje voor jou opgesteld om na te gaan.

  1. Wat is de beoordeling van de plugin?
  2. De hoeveelheid actieve installaties 
  3. Laatste update datum van de plugin.
  4. Voor welke versie van WordPress is de plugin voor het laatst getest

Ben je er hierna nog niet helemaal uit, dan kan het nooit kwaad om een kleine google zoekopdracht te doen voor meer informatie!

Leave a Reply